Dirigent D.E.V.

Dirigent D.E.V.

Het koor staat op dit moment – tijdelijk – onder leiding van Jacob Schenk (1973).

Onze vorige dirigent, Edwin Velvis, heeft ons in januari 2024 na zeven jaar verlaten om een kamerkoor in Noord Groningen onder zijn hoede te nemen. Dit is weer dicht bij zijn woonplaats Stedum (Noord Groningen).

Jacob Schenk voelde zich reeds op jonge leeftijd aangetrokken door alles wat met geluid te maken had. Met name klokken trokken van oudsher zijn aandacht. En thuis waren er de koor- en orgelplaten van onder andere Crescendo, Urker Zangers en Klaas Jan Mulder. Met name deze organist maakte op de jonge Jacob een onuitwisbare indruk met zijn virtuoze improvisaties.

Jacobs vader besloot zijn talenten te stimuleren en nam Jacob vaak mee naar orgelconcerten in het hele land. Op achtjarige leeftijd begon hij met het nemen van orgellessen, wat uitmondde in een studie orgel aan het Zwols conservatorium bij Harm Jansen. Bij hem behaalde Jacob de diploma’s Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus Orgel.

Aanvullende masterclasses werden gevolgd bij Harald Vogel, de onbetwiste specialist op het gebied van de 16e en 17e eeuwse Noordduitse orgelmuziek. Ook studeerde hij koordirektie en kerkmuziek bij Jos Vermunt en Jos Leussink. Inmiddels waren zijn muzikale interesses verbreed en bekwaamde hij zich o.a. in het panfluitspel bij de beroemde Roemeense panfluitist Nicolae Pîrvu.

Verder arrangeert hij werken en geeft hij op verschillende instrumenten les.